ACTUEEL

ZN en LHV ruziën over verwijsprotocol

ZN is tegen het besluit van de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Volgens het nieuwe LHV-beleid gaan huisartsen per 1 januari 2010 patiënten met een herhaalrecept voor patentgeneesmiddelen dat door de tweede lijn is voorgeschreven, terugverwijzen naar de specialist. Deze actie treft vooral kwetsbare patiënten, stelt Directeur Zorg van ZN Tony Lamping.

Patiënten de dupe

“Huisartsen protesteren op deze manier tegen maatregelen van minister Klink over de rug van patiënten.” ZN stelt dat ook de Consumentenbond en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) het om dezelfde reden de voorgenomen LHV-actie onaanvaardbaar vinden.

Actie uit onvrede over bezuiniging

De aangekondigde LHV-actie  komt voort uit onvrede over de bezuiniging van 60 miljoen per 1 januari en de dreiging dat daarbovenop nog eens 127 miljoen kan volgen. Hoewel de huisartsen de 60 miljoen in 2011 weer terugkrijgen als zij geneesmiddelen doelmatig voorschrijven en daarmee een besparing op de geneesmiddelenkosten realiseren van in totaal 127 miljoen euro, vinden zij de aangekondigde bezuinigingen onacceptabel.

'Specialisten moeten ook doelmatig voorschrijven'

De LHV meldt op haar website dat er meer acties op komst zijn, zoals zorgbudgettering en een publiekscampagne om patiënten duidelijk te maken wat de consequenties van het kabinetsbeleid zijn. Lamping zegt deze patiëntvriendelijke plannen meer op z’n plaats te vinden. Hij heeft begrip voor het protest van huisartsen en stelt dat niet alleen de huisartsen, maar ook de specialisten, gedwongen zouden moeten worden om medicijnen doelmatig voor te schrijven.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top