HRM

FNV: 'Minimale bezettingsnorm noodzakelijk voor goede zorg'

De FNV wil dat er een permanente bezettingsnorm komt van twee zorgmedewerkers op een groep van acht bewoners. De vakbond heeft een petitie met aanbevelingen voor de bezettingsnorm voor verpleeghuizen overhandigd aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).

De FNV concludeert dat die bezettingsnorm nodig is naar aanleiding van expertmeetings met medewerkers uit de ouderenzorg. Afhankelijk van de samenstelling van de groep en de begeleiding die de groep nodig heeft, gaat het om een combinatie van een helpende (plus) en een verzorgende. Een verpleegkundige is dan achterwacht voor calamiteiten.

Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Zorginstellingen moeten af van de fixatie op vooral hoogopgeleide verpleegkundigen in de ouderenzorg. De bezettingsnorm moet een slimme mix van verschillende zorgmedewerkers worden, waar zorgmedewerkers met verschillende opleidingsniveaus ingezet worden om de zorg te leveren waar ouderen recht op hebben."

Hoge werkdruk

Een veelgehoord probleem van zorginstellingen is dat het moeilijk is om aan hoogopgeleid personeel te komen. "Door een slimme mix van zorgmedewerkers ondervang je een deel van het probleem en wordt de hoge werkdruk aangepakt", aldus de FNV. Vanwege die hoge werkdruk verlaten zorgmedewerkers de sector, constateert de bond.

Zorginstellingen moeten bovendien de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de ouderenzorg aantrekkelijker maken. Van der Pligt: "Je ziet steeds meer pas afgestudeerde zorgmedewerkers kiezen voor andere sectoren zoals ziekenhuizen. Zorgwerkgevers moeten meer respect en waardering tonen voor hun zorgmedewerkers door een goede cao af te sluiten. In de vorige cao zaten alleen maar verslechteringen voor zorgmedewerkers."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top