Finance

Bv-constructie brengt RKZ in conflict met fiscus

De belastingdienst verwacht dat het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) vennootschapsbelasting gaat afdragen. De fiscus beschouwt het ziekenhuis vanaf 2015 als belastingplichtig, omdat de rechtsvorm in 2014 is veranderd van stichting naar besloten vennootschap. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2015, dat het Beverwijkse ziekenhuis vorige week heeft gepubliceerd.

Dit meldt RTL Nieuws in een bericht op de site.

In het jaarverslag is te lezen dat de belastingdienst in Utrecht hierover al een standpunt heeft ingenomen. Zorg van de Zaak, de private aandeelhouder van het RKZ, is het hier niet mee eens. Volgens de organisatie moet het ziekenhuis van vennootschapsbelasting worden vrijgesteld, onder meer vanwege het verbod op winstuitkering en het gelijkheidsbeginsel, dat stelt dat een stichting onder dezelfde condities niet aan de plicht tot vennootschapsbelasting hoeft te voldoen. 

In de jaarrekening over 2015 is dan ook geen rekening gehouden met een verplichting om vennootschapsbelasting af te dragen. Dat is een 'risico' voor het RKZ, erkent de hoofddirectie in het verslag. "De discussie met de fiscus over dit onderwerp is nog niet afgerond. Indien de Belastingdienst zich niet verenigt met het standpunt van Zorg van de Zaak zal een bezwaarprocedure worden gestart", aldus de hoofddirectie.

Verlies

Verder blijkt uit de jaarrekening dat het RKZ in 2015 een verlies leed van ruim 300 duizend euro. In het jaarverslag wijt bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel dit vooral aan te hoge kosten, waaronder die voor personeel. Ook kreeg het ziekenhuis niet alle verleende zorg vergoed van de zorgverzekeraars.

Het RKZ kwam in 2012 in financiële problemen. Het ziekenhuis had toen een miljoenenschuld aan zorgverzekeraars en boekte dat jaar een verlies van ruim 3 miljoen euro. Na een sanering werd het ziekenhuis in 2014 overgenomen door de arbodienstverlener Zorg van de Zaak. Het verlies werd in 2013 omgebogen tot een winst 6,3 miljoen euro, het jaar erna werd 2,4 miljoen winst behaald. Uit de  jaarrekening blijkt nu dat het ziekenhuis weer wat in het rood is gezakt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top