ACTUEEL

UMCG onderzoekt 'personalized medicine' voor diabetici

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) starten in internationale samenwerking een vijfjarig onderzoek naar het voorkomen en behandelen van nierschade bij diabetes.

Patiënten merken heel lang niets van nierschade. Op het moment dat ze het wel merken, is het vaak te laat om de schade te herstellen, constateert het UMCG. Medicatie om de nierschade bij diabetes te genezen is er niet, de schade kan met medicijnen momenteel alleen beperkt worden afgeremd.

UMCG-hoogleraren klinische farmacologie Dick de Zeeuw en Hiddo Lambers Heerspink starten daarom samen met een grote groep collega's van twintig verschillende internationale universiteiten en tien farmaceutische bedrijven een grootschalig onderzoek naar een betere behandeling.

Personalized

Het doel is om behandelwijzen te ontwikkelen die veel meer op de individuele patiënt gericht zijn. Het onderzoek richt zich daarom op de verschillende mechanismen die een rol spelen bij de nierschade en het ontdekken van stoffen in bloed en urine die de oorzaak en daarmee de juiste behandeling kunnen identificeren. "Hiermee nemen we, net als nu bij kanker gebeurt, de eerste stappen naar personalized medicine in de behandeling van nierziekte bij diabetes", zegt De Zeeuw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top