Finance

'Verpleeghuisbewoner moet spaargeld houden'

Bewoners van verpleeghuizen moeten niet langer hun gespaarde vermogen afstaan, vindt een Kamermeerderheid van D66, VVD, SP en PVV. Dit meldt het Algemeen Dagblad (AD).

Senioren die hun intrek nemen in een verpleeghuis moeten sinds 2013 een eigen bijdrage betalen die gebaseerd is op hun inkomsten en hun vermogen. Volgens het AD kan dit oplopen tot ruim 2300 euro per maand. Vooral zelfstandigen die hebben gespaard voor hun oude dag zijn hiervan de dupe.

D66 wil van die onrechtvaardige situatie af. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp: "Ouderen die hun hele leven spaarzaam zijn geweest, krijgen nu een boete voor hun kiezen." Zorgaanbieders beschouwen niet alleen het spaargeld maar zelfs de waarde van het huis van de oudere, bij verkoop of verhuur, als vermogen dat meetelt, schrijft de krant.

Sluipwegen

Toen de regeling werd ingevoerd, was er al weerstand tegen de hoge eigen bijdrage in de langdurige zorg. Ouderenbond ANBO krijgt hierover nog altijd klachten binnen. Accountants en notarissen bieden sluipwegen aan om het vermogen te beperken vóór de gang naar het verpleeghuis.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top