Vastgoed

Nieuwbouw ZMC krijgt pluim voor duurzaamheid

Nieuwbouw ZMC krijgt pluim voor duurzaamheid

De nieuwbouw van het Zaans Medisch Centrum heeft het BREEAM-NL Very Good certificaat voor duurzaamheid behaald. Volgens de ziekenhuisorganisatie is dit onder meer te danken aan het feit dat één partij verantwoordelijk is geweest voor het ontwerpen en realiseren van het ziekenhuis. Het ZMC is hiervoor een alliantie aangegaan met Vitaal ZorgVast.

Deze zelfde partij blijft verantwoordelijk voor het technisch beheer en onderhoud, voor het leveren van schoonmaakdiensten en voor het energieverbruik van het nieuwe ziekenhuis gedurende 25 jaar. “Hierdoor is het mogelijk geweest om bij alle ontwerpkeuzes niet alleen te kijken naar de initiële kosten maar nadrukkelijk ook naar de kosten en baten van beheer, onderhoud, schoonmaak en energieverbruik op de lange termijn”, aldus de ziekenhuisorganisatie.

Concreet zal door de toepassing van een pharmafilter ongeveer 20 procent van het waterverbruik kunnen worden hergebruikt. Daarnaast wordt er onder meer gebruik gemaakt van een broninstallatie voor verwarming en koeling; bewegingsmelders voor in- en uitschakeling van verlichting; individuele regeling van verlichting en temperatuur per kamer; toepassing van warmteterugwinning uit de ventilatielucht.

Het Zaans Medisch Centrum is vanuit de LEAN-management filosofie is ontwikkeld. Het ontwerp is van architectenbureau Mecanoo. BAM Bouw en Techniek is verantwoordelijk voor de uitvoering.

BREEAM

Het van oorsprong Britse BREEAM meet de totale duurzaamheid van gebouwen. In negen categorieën wordt de duurzaamheid van een gebouw getoetst, door alle fases van de bouw heen, en bij alle betrokken partijen, van opdrachtgever tot onderaannemer en eindgebruiker.

In Nederland heeft ook zorginstelling Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé het certificaat. Het HagaZiekenhuis ontving in 2015 een BREEAM excellent normering. Het VUmc en Maastricht UMC houden bij hun nieuwbouw de BREEAM-standaarden aan.0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top