Finance

ZN-voorman: 'Houd zorg als geheel betaalbaar'

ZN-voorman: 'Houd zorg als geheel betaalbaar'

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), mist in het politieke debat het gesprek over het betaalbaar houden van de zorg als geheel. Volgens hem gaat het gesprek heel veel over de verdeling van zorgkosten, maar is de grootste uitdaging juist hoe het op macroniveau betaalbaar kan blijven.

In het politieke debat in Nederland is veel aandacht voor kosten in termen van eigen risico en solidariteit. Als het aan Rouvoet ligt, moet er meer aandacht komen voor de totale zorgkosten. Hij wijst op het groeiende aantal ouder wordende Nederlanders, nieuwe technologieën en dure geneesmiddelen. Hij wijst erop dat de zorgkosten "structureel hoger" zijn dan de economische groei.

Dat de zorgkosten als gevolg van die ontwikkelingen blijven stijgen hoeft misschien geen probleem te zijn als Nederlanders allemaal bereid zijn meer te betalen, aldus Roevoet. Maar de politiek moet als het aan hem ligt wel de vraag stellen: hoe willen we het voor iedereen betaalbaar en toegankelijk houden? Want: "Linksom of rechtsom betalen we de zorg met z’n allen; via de premie, het eigen risico of de belastingen."

Preventiefonds

De ZN-voorzitter ziet niets in het Nationaal Zorgfonds, überhaupt is hij tegenstander van een nieuw stelsel. Wel erkent hij dat er dingen beter kunnen aan het huidige stelsel. Hij wijst op verbeteringsinspanningen van allerlei partijen in de zorg, zoals preventie. Rouvoet zou graag zien dat de politiek dat soort inspanningen ondersteunt en faciliteert. "Waarom komt de politiek niet bijvoorbeeld met een preventiefonds om te bereiken dat de zorgkosten op termijn lager worden?"---
Op 20 februari 2017 vindt Het Grote Zorgdebat plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het debat wordt georganiseerd door 25 branche- en belangenorganisaties uit de zorg. Skipr is mediapartner en doet voorafgaand, tijdens en na afloop verslag van alles wat er rond het debat plaatsvindt. U kunt zich hier inschrijven om het debat bij te wonen. Alle content die Skipr publiceert rond het debat vindt u hier >>>

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top