Finance

'Kankermedicijn kan veel goedkoper'

De prijs van kankermedicijnen kan fors omlaag. Voorwaarde is wel dat de medische wereld loskomt van de farmaceutische industrie. Dat meldt de NOS bij monde van een groep kankerdeskundigen.

Volgens oncologisch onderzoeker René Bernards van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis kunnen de kosten omlaag gebracht worden door de ontwikkeling van medicijnen meer in eigen hand te houden. Zo zouden met name patentvrije medicijnen door anderen moeten worden gemaakt dan de grote farmaceuten.

Bernards stelt dat veel medicijnen al worden ontdekt in onderzoeksinstituten die door de overheid of door organisatie als KWF Kankerbestrijding worden betaald. Die zouden moeten voorkomen dat de farmaceutische industrie er al te makkelijk mee aan de haal gaat. Daartoe moeten kankerexperts meer samenwerken. 

De meeste medicijnen die nu op de markt komen, kosten ruim 100 duizend euro per patiënt per jaar. De middelen waarvan het patent verlopen is, kunnen voor 2000 euro per patiënt per jaar worden geproduceerd, zo rekent Bernards bij de NOS voor. Als de kosten niet omlaag gaan, wordt de kankerzorg onbetaalbaar, vreest de oncoloog.

Lees ook het blog van Michel Rudolphie, algemeen directeur KWF Kankerbestrijding: Doorbreek het valse dilemma in de kankerbestrijding

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top