ACTUEEL

Franciscus Gasthuis onderzoekt hartfalen bij obesitaspatiënten

Sanne Snelder, promovendus van de afdeling Cardiologie, en Bas van Dalen, cardioloog, zijn gestart met een onderzoek naar de manieren om bij mensen met obesitas hartfalen sneller te kunnen opsporen en behandelen. Sinds begin dit jaar nemen de eerste vijftien patiënten deel aan het onderzoek op de Rotterdamse locatie van het Franciscus Gasthuis.

Bij mensen met ernstig overgewicht komt hartfalen ongeveer twee keer zoveel voor als bij mensen met een normaal lichaamsgewicht. Bij hartfalen heeft het hart minder pompkracht. Voor de studie is het streven om komend jaar honderd mensen met obesitas en vijftig mensen zonder obesitas te volgen, en deze twee groepen met elkaar te vergelijken. Het onderzoek geschiedt door middel van nieuwe echotechnieken, die informatie verschaffen over het bewegingspatroon van het hart en meer inzicht in het ontstaan van hartfalen.

Verder wordt er bij het onderzoek gekeken naar de waarde van nieuwe bloedtesten en registratie van het hartritme. Het doel van de studie is met al deze informatie het risico op het ontstaan van hartfalen bij obesitaspatiënten beter te voorspellen, om daarmee zo nodig eerder behandeling te kunnen starten.

Samenwerking

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Maasstad ziekenhuis en het Erasmus MC. Om de studie zo goed mogelijk uit te voeren, werkt de afdeling Cardiologie samen met de afdelingen Interne geneeskunde, Chirurgie en Klinische chemie. De onderzoekers hebben van stichting BeterKeten een subsidie toegewezen gekregen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top