ACTUEEL

Meer artsen achter verklaring euthanasiekwestie

Circa 360 artsen hadden zich maandagmidag aangesloten bij de vorige week verspreide verklaring over het verlenen van euthanasie aan mensen die een eerdere keus daarvoor niet meer kunnen bekrachtigen, bijvoorbeeld door dementie. Dat zegt één van de initiatiefnemers, die opnieuw discussie willen over de kwestie.

"Onze morele weerzin om het leven van een weerloos mens te beëindigen is te groot", luidt de verklaring die vorige week als krantenadvertentie in omloop werd gebracht. De deelnemers wordt om een bijdrage in de kosten gevraagd en volgens mede-initiatiefnemer Jaap Schuurmans is die ook al van 320 dokters binnen.

Hij is verrast dat zoveel collega's met naam en toenaam naar buiten willen treden. Het toont de maatschappelijke betrokkenheid aan van mensen die dagelijks te maken hebben met lijden en het proberen te verlichten daarvan, meent hij.

De verklaring kan nog tot het eind van de week worden gesteund. Aan het slot verschijnt er dan waarschijnlijk weer een advertentie. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

13 februari 2017

Je zal maar doodziek zijn en dood willen en dan met een weigerarts te maken krijgen?

Peter Koopman

14 februari 2017

Ik heb respect voor artsen en verpleegkundigen die open zijn over hun morele kader. Zeker in deze kwestie, waar de actuele eigen mening van deze mensen ontbreekt. Ik vind het overigens ook een probleem als uitzichtloos en ondraaglijk lijden ontbreekt bij "voltooid leven". We moeten zorgvuldig omgaan met onze medemensen die zich inzetten als arts om het leven van hun patiënten te beschermen. Je hebt gemakkelijk praten als niet-arts, die nooit voor de vraag " maakt u me dood?" komt te staan. Vergeet niet dat hun hele beroep op instandhouding van het leven gericht is. Respect bieden en geen onmenselijke vraag juist aan hen stellen. Mooi dat deze beroepsgroep zo zuiver met mensen wil blijven omgaan.

hans peltenburg

14 februari 2017

Tsjah je lijdt nog niet ondraaglijk en je bent wilsbekwaam en stelt een verklaring op. Je kunt pas geholpen worden wanneer je ondraaglijk lijdt maar dan beoordelen ze je als wilsonbekwaam. En beland je in de situatie waarin je gehoopt had noot terecht te komen. Wat een duivels dilemma.

Top