ACTUEEL

'Zorg voor chronisch zieken kan beter'

Fundamentele veranderingen in de inzet van e-health kunnen een oplossing bieden voor de zorg aan chronisch zieken.

Dit zegt Pieter Jeekel, tot eind 2016 directeur van de inmiddels opgeheven stichting Zorg Binnen Bereik. Hij pleit in zijn essay in Skipr magazine 02-03 voor een heel nieuwe manier van zorg verlenen waarbij e-health ingezet wordt om bestaande processen te optimaliseren en als één van de middelen om de eigen regie van patiënten te vergroten.

Meerwaarde beperkt

Jeekel, op dit moment directeur van de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) "Als we blijven denken in behandelingen en het vergoeden van behandelingen, is het voor geen enkele zorgverlener aantrekkelijk om te investeren in het voorkómen van behandelingen. En als we zelfzorgplatforms ontwikkelen die feitelijk een vertaling zijn van de huidige manier van zorg verlenen, is de huidige manier van zorg verlenen, is de meerwaarde voor patiënten beperkt."

Niet eenvoudig

Het is volgens hem niet eenvoudig om patiënten te verleiden met een platform en hun leefstijl aan de slag te gaan en hen daar vervolgens goed bij te begeleiden om dit ook vol te houden. "We zijn nog steeds aan het leren hoe we dit het beste kunnen doen."

Naast het platform zijn een gemotiveerde zorgverlener, een multifunctioneel aanbod en een heldere vertaling van wat allerlei uitslagen nu betekenen voor het dagelijks leven van een patiënt essentieel voor het succes. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top