ACTUEEL

'Patiënt denkt te gemakkelijk over dagopname'

Patiënten denken vaak te licht over een operatie waarna ze dezelfde dag naar huis kunnen. Ze herstellen vaak trager dan waar ze vooraf vanuit gingen. Dit concludeert anesthesioloog Björn Stessel van het Maastricht UMC en het Jessa Ziekenhuis in Hasselt in een promotieonderzoek.

De promovendus onderzocht meer dan duizend patiënten die verschillende chirurgische ingrepen ondergingen in dagbehandeling. Het ging om onder meer kijkoperaties, het verwijderen van de galblaas of een schouderoperatie. Volgens Stessel was het herstel bij slechts 17 procent van de patiënten goed te noemen, vier dagen na de dagbehandeling. Daarnaast gaat het vaak mis doordat patiënten hun pijnstillers, zoals paracetamol, tramadol en ibuprofen, niet volgens voorschrift nemen. "Die zorg kan dan ook veel beter", stelt Stessel.

Bij meer dan de helft van alle operaties gaat de patiënt tegenwoordig dezelfde dag nog naar huis. Stessel werkte aan een model om te voorspellen welke patiënten de grootste kans lopen op matige tot hevige pijn. "Bij deze mensen kun je extra maatregelen nemen. Zo kun je ze beter gaan opvolgen door meer contactmomenten in te plannen of hulpmiddelen bieden om het slikken van pijnmedicatie te verbeteren", aldus de anesthesioloog. Patiënten hebben in veel gevallen dagen later nog last van hevige pijn. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

15 februari 2017

Dit is misschien ook wel een nuttig aandachtspunt bij patiëntenvoorlichting rond zo'n ingreep. Bij mijn operatie aan een breuk probeerde de chirurg mij op te monteren door de zege van de dagbehandeling te benadrukken door een: 'morgen til jij weer een kratje bier, hoor'! Nou, mooi niet; ik moest volgens de instructies dan zelf het verband er af zien te krijgen en daarvoor in de plaats een gewone brede pleister plaatsen. Gelukkig deed ik dat liggend op de bank want het is toch een operatiewond en ik kreeg een flauwte en raakte even weg. De week er na kun je nog weinig, bij zo'n sleutelgatoperatie (3 relatief kleine wonden) wordt je buik gevuld met een gas om werkruimte te creëren voor de instrumentaria en je inhoud moet daarna weer even in z'n fatsoen komen. Toen ik vervolgens bij controle vertelde dat het me aan een geschikte pleister ontbroken had en of het een idee is om er voortaan een mee te geven voor de dag erna zei de verpleegkundige: 'U bent dus ontevreden over de behandeling? Daar hebben we een klachtenafdeling voor, die kunt u daar en daar vinden!' Op de operatiedag zelf was ik van de O.K. teruggebracht naar zaal om vervolgens tegen de avond opgehaald te mogen worden door mijn vrouw. Achteraf ben ik toen, ook na de operatie, te lang nuchter gebleven, want toen ik mee van zaal af wilde ging ik plat. Volgende keer wil ik graag door de verpleegkundige aangemoedigd worden om toch eerst wat naar binnen te werken voordat ik mag vertrekken. Zelf ben je nog duf van de narcose en voel je onvoldoende trek. Dus wie denkt er te gemakkelijk over dagopname? De patiënt? Of misschien ook wel het behandelend team?

Top