Tech

Minder straling door nieuwste type PET-CT-scanner

Gelre ziekenhuizen schaft de nieuwste generatie Siemens PET-CT-scanner aan. Die biedt de mogelijkheid snelle en volledige lichaamsscans te maken met minder stralingsbelasting, bij bijvoorbeeld Alzheimer, hartaandoeningen en prostaatkanker.

Dat meldt Gelre ziekenhuizen op haar webiste. Het gaat om een Siemens Biograph mCT Flow. De PET-CT-scanner, de tweede in Nederland van dit type, zal na de zomer operationeel zijn.

Straling

De scanner is in staat om in een continue beweging een PET-scan van het hele lichaam te maken, in plaats van allemaal losse beelden. Daarnaast is in te stellen welk gebied ingescand moet worden, zodat andere lichaamsdelen niet nodeloos aan straling worden blootgesteld. Dat kan voor sommige kankerpatiënten van levensbelang zijn.

Nucleair

De aanschaf van een eigen PET-CT-scanner werd financieel interessant omdat Gelre ziekenhuizen steeds meer aanvragen kreeg, vanwege bekendheid bij specialisten over de mogelijkheden ervan. Het past binnen een project dat al 5 jaar loopt en dat leidde tot het contracteren van twee nucleaire geneeskundigen 2 jaar geleden.

Topklinisch

Het past in het beleid van Gelre, dat oncologie als speerpunt heeft, zegt bestuursvoorzitter Michel Galjee. De scanner past daarnaast bij de opleidingsvisie en het doen van onderzoek als topklinisch opleidingsziekenhuis met STZ-status.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top