ACTUEEL

Wetsontwerp hervormingsplan Obama stap dichterbij

De hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg die de Democratische president Barack Obama wil, is een stap dichterbij gekomen. In de Senaat stemden in de nacht van zondag op maandag zestig senatoren voor een voorstel om het debat over het onderwerp te beëindigen. Daarmee kan een wetsontwerp voor hervorming van de zorg waarschijnlijk nog voor de kerst in stemming worden gebracht.

Alle Republikeinen stemden tegen

Met de zestig stemmen van 58 Democratische en twee onafhankelijke senatoren kon een zogenoemde filibuster door de Republikeinse oppositie worden voorkomen. Alle veertig Republikeinse senatoren stemden tegen. Een filibuster is een vorm van obstructie door eindeloos debatteren om zo een stemming te voorkomen.

Definitieve stemming

Twee andere stemmingen over procedures die het debat over de hervorming binnen de gezondheidszorg moeten afsluiten, zijn voorzien op dinsdag en woensdag. Het is niet de verwachting dat er nog iets fout zal gaan voor de Democraten. Donderdagavond zou dan de definitieve stemming plaatsvinden.

Kerstmis

“We krijgen het er doorheen voor Kerstmis en het is een van de beste kerstcadeaus die we ooit aan het Amerikaanse volk hebben gegeven”, zei de Democratische senator Tom Harkin na afloop van de stemming maandag.

Compromis

Zodra het hervormingsvoorstel in de Senaat is goedgekeurd, moeten de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een compromis zien te vinden over de verschillen in de wetsvoorstellen die zij hebben aanvaard. In november keurde het Huis van Afgevaardigden zijn versie van de hervorming al goed. De definitieve stemming over de hervorming van de gezondheidszorg is eind januari of begin februari te verwachten.

Betaalbaarheid en iedereen verzekerd

Een ingrijpende hervorming moet het peperdure Amerikaanse zorgstelsel betaalbaarder maken. Ook voorzien de plannen in een dekking voor de tientallen miljoenen onverzekerden in de Verenigde Staten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top