ACTUEEL

'Maak serieus werk van preventie'

Nederland moet serieus werk maken van preventieprogramma’s, veel meer dan het nu doet. Er lopen nu wel wat pilots waarin ook gemeenten en zorgverzekeraars meedoen, maar dat is veel te weinig. Dat stelt Guusje ter Horst, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Het is aan de politiek om alle partijen op een lijn te krijgen.

“Inzetten op preventie is de oplossing waardoor de kosten van de gezondheidszorg in Nederland beheersbaar kunnen blijven”, aldus Ter Horst. “En de manier om de idiote verschillen in gezondheid tussen hoger en lager opgeleiden op te heffen.”

Daarbij ligt een rol voor de gemeenten. Zij zijn verantwoordelijk voor collectieve preventie. Het Rijk kan bijdragen door belastingmaatregelen en regelgeving te verscherpen – Ter Horst denkt aan meer maatregelen tegen roken. Maar ook de zorgverzekeraars moeten inzetten op preventie, al is dat lastig in een stelsel waarin verzekerden jaarlijks kunnen overstappen.

Nederland moet investeren, vindt Guusje ter Horst. Het geld moet worden ingezet om goedkopere manieren van zorg te stimuleren. Door zelfmanagement en behandeling in de eerstelijnszorg kunnen mensen uit de dure ziekenhuiszorg worden gehouden. Ter Horst benadrukt het belang van samenwerking tussen huisartsen, wijkverpleegkundigen en fysiotherapeuten. “Samen kunnen zij leveren zij zorg die goedkoper is, dichter bij huis of zelfs aan huis en prettiger voor de patiënt.”

Fysiotherapeuten zetten de patiënt centraal, zegt Guusje ter Horst. “Zij hebben aandacht en kunnen luisteren en kunnen samen met de patiënt bepalen wat er moet gebeuren om van de klachten af te komen.”

 

-

---

Op 20 februari 2017 vindt Het Grote Zorgdebat plaats in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Het debat wordt georganiseerd door 25 branche- en belangenorganisaties uit de zorg. Skipr is mediapartner en doet voorafgaand, tijdens en na afloop verslag van alles wat er rond het debat plaatsvindt. Alle content die Skipr publiceert rond het debat vindt u hier >>>

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top