ACTUEEL

Flashmob-onderzoek naar slaapkwaliteit in ziekenhuizen

Vandaag vindt het eerste grote onderzoek plaats naar slapen in ziekenhuizen. In veertig ziekenhuizen in Nederland vullen patiënten op verpleegafdelingen vanochtend vragenlijsten in over de kwaliteit van hun slaap van afgelopen nacht.

Dit meldt het VUmc, dat het onderzoek coördineert samen met het Erasmus MC. Het is een initiatief van acute internisten. Het flashmob-onderzoek wordt gehouden op een onverwacht moment, om de resultaten niet te beïnvloeden. De resultaten van het onderzoek worden over enkele maanden verwacht.

Tot vandaag is er weinig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van slaap van patiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen. De verwachting is dat mensen in het ziekenhuis slechter slapen dan thuis maar welke factoren hieraan bijdragen, is niet bekend. De kwaliteit van slaap heeft een relatie met de gezondheid. Een goede nachtrust in het ziekenhuis is dus essentieel.

Ziekenhuisritme

Hoofdonderzoeker is acute-internist Prabath Nanayakkara van het VUmc. "We denken dat patiënten vaak slecht en te weinig slapen en dat het ziekenhuisritme hierbij een belangrijke rol speelt", zegt hij. "Doorgaans maken we mensen heel vroeg wakker omdat er vóór het ontbijt allerlei metingen gedaan moeten worden, dus omdat het handig is vanwege de werkprocessen in het ziekenhuis. Terwijl zieke mensen hun slaap juist hard nodig hebben. Met de resultaten van het onderzoek kunnen gericht interventies ontwikkeld worden om de slaap in ziekenhuizen te verbeteren."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top