ACTUEEL

Risico in ziekenhuis verschoven van operatie naar diagnose

De grootste risico's worden in ziekenhuizen niet langer gelopen bij operaties, maar bij het stellen van diagnoses. Ook bij het voorschrijven van medicatie ervaren artsen risico's. Kwetsbare groepen patiënten lopen de grootste risico's in ziekenhuizen. Deze conclusies trekt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport Het Resultaat Telt 2015 - Ziekenhuizen.

In 2012 werd voor het eerst een risicoprofiel voor ziekenhuizen ontwikkeld in samenwerking met vijftien wetenschappelijke verenigingen. Toen gaven de verenigingen aan de meeste risico's te zien in het operatieve proces, bij de oncologische zorg en rondom medicatie. Uit de resultaten van 2015 blijkt dat het operatieve proces en de oncologische zorg zodanig zijn verbeterd dat het risicoprofiel er nu anders uitziet.

Volume

De meeste van de kwaliteitsindicatoren zijn dan ook door de IGZ vervangen, omdat zij hun doel hebben bereikt. Ook zijn bijna alle indicatoren over minimumaantallen voor specifieke operatieve ingrepen afgeschaft, omdat ziekenhuizen voldoen aan de volumenorm of de betreffende ingreep niet meer uitvoeren.

De inspectie zal komende jaren in de basis-set aandacht besteden aan het ontwikkelen van indicatoren voor het diagnostische proces. In tegenstelling tot medicatie en kwetsbare groepen, is dit nog een onderbelicht zorgproces. Nieuwe indicatoren zijn in ontwikkeling en de verwachting is dat deze een plek krijgen in de basisset van 2018 en 2019, aldus de inspectie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top