Tech

VUmc introduceert naaldentechniek in nieuwe OK’s

Opereren gaat bij het VUmc wel lijken op acupunctuur. Het academisch ziekenhuis heeft twee operatiekamers ingericht waarin chirurgen vaten en organen opereren met behulp van zeer dunne naalden en kleine gaatjes in de huid.

Ze opereren met naalden die qua dikte variëren van een breinaald tot een speld. Zo is er minder contrastvloeistof  of straling nodig. De operatietechniek wordt ondersteund door nieuwe medische technologie van Philips, die bij VUmc voor het eerst ter wereld wordt ingezet.

Sofware

Dit heeft VUmc op 22 februari bekend gemaakt. De OK’s zijn uitgerust met Azurion. Met die software kunnen artsen tijdens de ingreep oude beelden uit bijvoorbeeld CT-scans direct vergelijken met nieuwe beelden die real life over het lichaam heen komen. De interface is meer intuïtief en gebruiksvriendelijk, zodat de arts minder aandacht voor de apparatuur hoeft te hebben, zo stelt VUmc.

Hybride

Omdat er minder belasting is van contrastvloeistof of straling, is de kans op bijvoorbeeld nierschade veel minder groot. Patiënten kunnen zo sneller van hun operatie herstellen. De OK’s zijn hybride: als het nodig is, dan kunnen de artsen overschakelen naar de traditionele chirurgie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top