ACTUEEL

Schildkliermedicijnen: na Thyrax nu ook geen Teva meer

Na de problemen rondom de productie van Thyrax Duotab is er weer onrust rondom een schildkliermedicijn. Het middel Teva, een van de vervangers van Thyrax, kan maar heel beperkt worden geleverd.

Dat blijkt uit een bericht van brancheorganisatie KNMP aan de apothekers. Door kleinere hoeveelheden in de apotheek mee te geven, wordt voorkomen dat patiënten zonder komen te zitten.

Toezegging

Teva wordt door een kwart miljoen Nederlanders gebruikt. Volgens de Telegraaf worden schildklierpatiënten met lege handen naar huis gestuurd. Het is nog niet bekend wanneer het middel weer gewoon op voorraad is. De Schildklier Organisatie Nederland (SON) zegt ‘een harde toezegging’ te hebben dat het er begin maart weer is. Het Meldpunt geneesmiddelentekorten en –defecten, van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), zegt dat het tekort van Teva tot 2 maart zal duren. 

Gevolgen

De productie van Thyrax is nog niet op gang gekomen. SON maakt zich zorgen over de voortdurende beschikbaarheidsproblemen van geneesmiddelen en heeft daarom, samen met acht andere patiëntenorganisaties, een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Daarin waarschuwen ze voor de verregaande gevolgen die patiënten ervaren door het overstappen op andere medicatie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top