ACTUEEL

Turkse artsen: beeld dat Kuzu schetst onjuist

De bewering van DENK-politicus Tunahan Kuzu dat artsen bij oudere patiënten met een migratieachtergrond eerder 'de stekker eruit trekken' is ongefundeerd en schadelijk voor het vertrouwen. Zo reageren drie Turks-Nederlandse artsen zaterdag in een ingezonden brief in de Volkskrant. Ze schrijven namens de artsencommissie van Tannet, een netwerkorganisatie van Turks-Nederlandse professionals en wetenschappers.

De zorg in Nederland wordt volgens de drie artsen geleverd "door een beroepsgroep gekenmerkt door diversiteit in afkomst, religie, geslacht en leeftijd". Ze benadrukken dat medici nooit lichtvaardig besluiten nemen rond het levenseinde en dat zij zich daarom niet herkennen in wat Kuzu zegt. Eerder gaf artsenorganisatie KNMG hetzelfde signaal af.

Volgens Kuzu zeggen artsen eerder dat patiënten uitbehandeld zijn als het oudere migranten zijn die de Nederlandse taal nooit goed onder de knie hebben gekregen. Hij zegt de zaak verder te gaan uitzoeken.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemde de uitspraken van Kuzu kwalijk, omdat ze mensen angst aanjagen voor de zorg. Tegelijk riep ze mensen op mogelijke misstanden te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Tot op heden zijn daar nog geen signalen binnengekomen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top