Finance

Orbis heeft financiering reorganisatie rond

Orbis Medisch en Zorgconcern heeft de financiering van de reorganisatie en het sociaal plan rond. Hiervoor is ruim 17 miljoen euro beschikbaar. De raad van bestuur van Orbis heeft vrijdag de overeenkomst en getekend met de huisbankiers ABN Amro en Fortis.

Tegelijk heeft de raad van bestuur een overeenkomst getekend voor de herfinanciering van een overbruggingskrediet van 175 miljoen euro. Het krediet, dat werd getroffen bij de bouw van het Orbis Medisch Centrum, liep af per 1 oktober 2009. De nieuwe herfinancieringovereenkomst loopt tot 1 januari 2011.

Continuïteit gewaarborgd

Bestuursvoorzitter Cees Sterk: “Met deze financieringen is de continuïteit van het concern gewaarborgd en komt een gezonde exploitatie in zicht. Orbis zet hiermee een belangrijke stap om blijvend hoogwaardige zorg te leveren in Zuid-Limburg. Bovendien kunnen we hiermee de vertrekkende medewerkers het door ons nagestreefde sociaal plan bieden”.

Personele reorganisatie

Op 1 december startte Orbis de personele reorganisatie, die al enkele keren eerder was uitgesteld. Met alle 460 boventallige medewerkers is inmiddels een gesprek gevoerd over hun positie. De boventallig verklaarde medewerkers kunnen solliciteren op nieuwe vacatures of hun belangstelling voor bestaande functies laten gelden. Verder kunnen zij gebruik maken van vertrekregelingen, zoals de regeling die geldt voor 57-plussers. Naar verwachting kunnen rond de tweehonderd medewerkers niet herplaatst worden binnen Orbis. Daarom heeft Orbis met UWV WERKbedrijf, de Gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg op 11 december een mobiliteitscentrum geopend om hen van werk naar werk te begeleiden.

Borgstellingovereenkomsten

Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg, zorgverzekeraar CZ en de specialisten van het eigen ziekenhuis hadden eerder hun steun aan het ziekenhuis uitgesproken. Het vastleggen van hun toezeggingen in borgstellingovereenkomsten was noodzakelijk om de financiering van het Sociaal Plan rond te krijgen bij de de banken.

Sloop oude ziekenhuislocatie

Voor de sloop van de oude ziekenhuislocatie van ruim 6 hectare aan de Walramstraat in het centrum van Sittard verleent de gemeente Sittard-Geleen Orbis een krediet. De sloop van het gebouw is inmiddels gegund. Op 31 december 2010 moet de sloop klaar zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top