Finance

Buma en Asscher botsen bij debat over eigen risico

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma vindt zijn PvdA-collega Lodewijk Asscher ongeloofwaardig als het gaat over het afschaffen van het eigen risico in de zorg. In het lijsttrekkersdebat van RTL Nieuws zei Buma zondag: "Na vier jaar regeren nu tot inkeer komen, ik geloof er helemaal niets van.''

De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico afgeschaft moet worden. Ook SP en GroenLinks willen dat. Maar volgens CDA en D66 is dat onbetaalbaar. Het CDA wil het eigen risico wel verlagen. D66-lijsttrekker Alexander Pechtold stelde voor het eigen risico alleen te halveren voor chronisch zieken en gehandicapten.

Buma werd uitgedaagd door Pechtold om van het wettelijk regelen van stervenshulp voor mensen die hun leven voltooid achten een zogenaamde vrije kwestie te maken. Kamerleden zouden dan de vrijheid krijgen bij de stemming over een wetsvoorstel hierover hun eigen geweten te volgen, zonder gebonden te zijn aan fractiediscipline. Maar Buma wilde dat niet toezeggen. "Daar ga ik niet over.'' Hij kreeg steun van Asscher, die stervenshulp geen onderwerp noemde voor "het grote coalitiespel".

Het huidige kabinet opperde afgelopen najaar om stervenshulp wettelijk mogelijk te maken. D66 diende er vervolgens een wetsvoorstel over in. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Smeets

28 februari 2017

Pechtold moet zich nog maar eens verdiepen in de materie; chronisch zieken krijgen nu een toelage van 222 euro op het eigen risico. Dat is meer dan dat hij voorstelt voor de toekomst.

Top