ACTUEEL

Europa stelt aanbieden nepmedicijnen strafbaar

Het aanbieden en verhandelen van nepmedicijnen en aanverwante producten wordt waarschijnlijk in heel Europa strafbaar. Het moet helpen een einde te maken aan vooral internetreclame voor nep-Viagra en zelfs namaak-pacemakers.

Nieuw verdrag

Nederland en 46 andere landen hebben hierover een nieuw verdrag uitonderhandeld bij de Raad van Europa, de mensenrechtenorganisatie in Straatsburg. Voor aansluiting bij het verdrag is veel belangstelling van de lidstaten.

Gevaar nepmiddelen

“Vooral door internet en de recessie gaan meer mensen op zoek naar goedkopere medicijnen. Dan komen ze soms uit bij nepmiddelen. In het beste geval werken die niet, maar in het slechtste geval kunnen ze juist de gezondheid ernstig schaden”, zegt directeur mensenrechten Jan Kleijssen van de Raad van Europa.

Wereldwijde aansluiting bij verdrag

Kleijssen beseft dat de aanbieders van nepmedicijnen vaak moeilijk te traceren zijn en makkelijk kunnen uitwijken naar computers in niet-Europese landen. Daarom is het verdrag opengesteld voor de rest van de wereld: alle landen kunnen zich aansluiten. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top