ACTUEEL

OLVG biedt patiënten 'tijdelijke zorg'

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam ondertekent dinsdag een samenwerkingsovereenkomst met Zorggroep Amsterdam-Oost (ZGAO) en Amsta om mensen die nog niet naar huis kunnen tijdelijke zorg te bieden. Het ziekenhuis slaat de handen ineen met de zorgaanbieders om de doorstroom van patiënten naar verzorgings- en verpleeghuizen te verbeteren. Hierdoor neemt de wachttijd sterk af.

Tussenstap

Tijdelijke zorg biedt patiënten de gelegenheid te herstellen en zich voor te bereiden op de vervolgstap: terug naar huis of verhuizen naar een gewenste woonvoorziening met zorg. Daardoor krijgen ze niet het gevoel dat ze naar een verpleeghuis zijn verhuisd, aldus de betrokken partijen. In veel gevallen kan de patiënt zelf na herstel weer naar huis. Voordeel is dat dankzij dit concept sneller bedden vrijkomen in het ziekenhuis en ze niet langer worden bezet door mensen die al klaar zijn met hun behandeling.

Verbetering voor patiënt

“De betrokken verpleeghuizen zijn enthousiast om deze nieuwe tijdelijke zorg in hun huizen te organiseren, vanwege de verbeteringen voor de patiënt”, aldus Rita Harmsen, projectleider Ontslagmanagement & Ketenzorg van het OLVG. “Het is een uitdaging om patiënten óf terug naar huis óf naar een woonplek te begeleiden die het beste past bij hun wensen en behoeften.”

Minder 'verkeerde-beddagen'

De betrokken zorginstellingen hebben het concept de afgelopen twee jaar al uitgeprobeerd. Het bleek een succes, het aantal 'verkeerde-beddagen' nam af met 70 procent. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top