Tech

Meerderheid Nederlanders checkt online medische informatie

Zeven op de tien Nederlanders gaat voor en na een bezoek aan een specialist online om zelf meer informatie te vinden over hun medische aandoening. Tegelijkertijd weten zij vaak niet of die medische informatie beter of slechter is dan informatie die ze krijgen van hun arts.

Dit blijkt uit onderzoek van solvo, een online platform voor zorgspecialisten, uitgevoerd door Peil.nl. Uit het onderzoek onder ruim drieduizend Nederlanders komt verder naar voren dat 61 procent van de Nederlanders een arts vindt via familie of vrienden en door online te zoeken. Verder blijkt dat ruim 80 procent zelf wil kiezen naar wie hij of zij wordt doorverwezen danwel dit samen met de arts wil doen.

"Deze uitkomst toont aan dat patiënten en cliënten meer en meer regie willen hebben op hun eigen zorg", aldus Marijn Pijnenborg, directeur van solvo. In het online landschap is het vinden van de juiste informatie vaak nog erg moeizaam, stelt hij. "De zorgsector is niet erg transparant, het aantal praktijken is groot en veel patiënten weten niet bij welke specialist ze het beste terecht kunnen om de juiste zorg te krijgen."

Zoekgedrag

Solvo is verantwoordelijk voor meerdere websites met gezondheidsinformatie, zoals Dokterdokter.nl, Gezondheidsplein.nl, Ziekenhuis.nl. Uit het zoekgedrag van bezoekers op de diverse platformen komt volgens het bedrijf onder meer naar voren dat stress de aandoening is die Nederlanders online jaar rond het meeste bezighoudt; dat veel Nederlanders buikpijn en hoofdpijn hebben in de maand januari en dat Nederlanders in maart het meest zoeken op soa's.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top