ACTUEEL

Pechtold hoopt op uitbreiding wet voltooid leven

In de toekomst wordt het hopelijk ook ooit bespreekbaar om jongere mensen met een voltooid leven te helpen bij zelfdoding. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold donderdag in Nieuwsuur waar hij werd geconfronteerd met een 57-jarige Martin Kock die een stervenswens heeft.

D66 kwam recentelijk met een wetsvoorstel om ouderen van 75 jaar die een voltooid leven hebben onder voorwaarden te helpen uit het leven te stappen. Dat duurt de Kock veel te lang.

"Ik wil niet nog achttien jaar wachten. Ik heb geen zin meer. Ik wil nu (sterven)", zei de gast. "Ik hoop dat in de toekomst onze beschaving zo ver gaat, dat als u dit bij volle bewustzijn, zonder dwang en als langdurige wens eist, dat we dat bespreekbaar maken", reageerde Pechtold.

Maar daar is de samenleving volgens hem nu nog niet aan toe. Het huidige plan maakt al veel emoties los, aldus de D66-voorman. "We zullen het stapsgewijs moeten aanpakken." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

6 maart 2017

Als het aan Pechtold ligt mag je op jongere leeftijd dan 75 gaan vinden dat je leven 'voltooid' is. Nog even en we hebben het criterium 'ondraaglijk lijden' bij euthanasie niet meer nodig. Waar gaan 'voltooid leven' en 'euthanasie' elkaar tegen komen en in de weg zitten?! Een wet lijkt me handiger.

Wulf van Loenen

6 maart 2017

Als het aan Pechtold ligt mag je op jongere leeftijd dan 75 gaan vinden dat je leven 'voltooid' is. Nog even en we hebben het criterium 'ondraaglijk lijden' bij euthanasie niet meer nodig. Waar gaan 'voltooid leven' en 'euthanasie' elkaar tegen komen en in de weg zitten?! Eén wet lijkt me handiger.

Top