ACTUEEL

Aantal apotheken neemt toe door minder sluitingen

In Nederland zijn 1994 openbare apotheken gevestigd. In 2016 zijn er per saldo dertien apotheekvestigingen bijgekomen omdat er minder apotheken dicht gingen dan in voorgaande jaren. Dit meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.

In 2016 hebben 33 nieuwe apotheekvestigingen hun deuren geopend. Drie daarvan zijn poliklinische apotheken. twee nieuwe apotheken zijn dienstapotheken, die zijn afgesplitst van een poliklinische apotheek. Tegenover de 33 nieuw gevestigde apotheken staan twintig apotheken die hun deuren voorgoed hebben gesloten, volgens de SFK.

Brocacef

Bij de overname van Mediq door Brocacef moest de nieuwe combinatie op last van de Autoriteit Consument en Markt afstand doen van 89 apotheken. Hierdoor zijn er nu "beduidend minder formuleapotheken". In januari 2016 bedroeg hun gezamenlijk aandeel nog 77 procent, een jaar later is dat afgenomen tot 71 procent.

Volgens de ACM had Brocacef met de ruim zeshonderd apotheken, die het bedrijf na de overname zou bezitten, op te veel lokale markten een marktaandeel van meer dan 50 procennt. Hierdoor zouden zorgverzekeraars te sterk afhankelijk worden van Brocacef om aan hun zorgplicht te voldoen. De apotheken die Brocacef na de fusie heeft afgestoten gaan verder onder de naam BENU, wat ook voor de overname al de naam van de Brocacef-apotheken was.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top