ACTUEEL

’Vaccinaties baarmoederhalskanker op school’

De Haagse PvdA-fractie wil dat meisjes op school een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker krijgen. Op die manier wil de partij het schoolverzuim tot een minimum beperken. De meisjes moeten drie keer een prik halen. Dat liet de partij woensdag weten.

Vaccincaties

Minister Ab Klink van Volksgezondheid besloot vorig jaar dat vanaf september 2009 alle meisjes van twaalf jaar ingeënt kunnen worden tegen baarmoederhalskanker. De meisjes krijgen in een periode van een half jaar drie vaccincaties tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt, aldus de PvdA.

Schoolverzuim

Volgens raadslid Saskia Mulder is de uitvoering dan ook erg belangrijk. “In Den Haag alleen al gaat het om duizenden meiden. Als al deze meiden weg moeten van school voor een prik, dan is er enorm schoolverzuim.” PvdA’er Hedwig Vos, die ook huisarts is, stelt dat op scholen veel meisjes worden bereikt. “Bovendien moeten alle drie de vaccinaties toegediend worden, anders zijn er geen garanties dat ze echt aanslaan.”

UItval

De PvdA vreest dat er veel verzuim zal zijn bij de herhalingsprikken. “In Den Haag verschijnt 18 procent niet voor een herhalingsprik tegen BMR (Bof, mazelen en rode hond) en DTP (difterie, tetanus en polio). Daarom is er een grote kans dat er bij deze vaccinatie nog meer uitval zal zijn.” Volgens de PvdA wees het college eerder een verzoek voor prikken op school af “wegens regelgeving omtrent hygiëne en met name de logistiek.” PvdA’er Vos stelt dat vaccinatiemateriaal goed vervoerd kan worden. “Bovendien hebben de meeste scholen een spreekkamer of dokterskamer waar inentingen gegeven kunnen worden.” (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wil

20 februari 2009

Ik schrok me te pletter bij het lezen van ons regionaal krantje dat er nu echt een start wordt gemaakt met een vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker in de regio.

Ruim 18.000 meisjes van 12 tot 16 jaar krijgen een oproep in de brievenbus en vanaf maart start de GGD met inentingen.

En dat terwijl het vaccin zeer omstreden is ! Ik heb ondertussen meerdere artikelen hierover gelezen en het staat voor mij vast dat we hier te maken hebben met een groot gezondheidsexperiment,

waarvan we de gevolgen nog niet kennen, behalve natuurlijk dat fabrikant GlaxoSmithKline dankzij de vaccinaties in Nederland een vette omzet gaat draaien.Zo is het NIET waar dat het HPV-virus baarmoederhalskanker veroorzaakt. Als dat zo was zou het volksziekte nummer 1 zijn, omdat 80% van de vrouwen ooit tijdens hun leven een HPV-infectie oploopt.

Het virus is namelijk heel gemakkelijk overdraagbaar. Vrijwel alle vrouwen die zo'n infectie oplopen zijn hier binnen een jaar weer vanaf.

De infectie geeft zelden klachten en de meeste vrouwen weten dan ook niet dat ze zo'n infectie hebben gehad.

Alleen bij vrouwen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld door een HIV-infectie of een bepaald geneesmiddelen gebruik (DES) kan het afweersysteem soms het virus niet uitschakelen wat kan leiden tot baarmoederhalskanker. Dit kunnen we tegenwoordig tijdig vaststellen middels het periodieke uitstrijkje.Hoe zit het met de veiligheid van het vaccin? In America heeft de verantwoordelijke overheidsinstantie bekend gemaakt dat er 10.326 rapportages zijn ingediend van reacties na vaccinatie met het vaccin (geproduceerd door Gardasil) waarvan de meesten als niet ernstig zijn geclassificeerd, echter een niet gering aantal betrof melding van ernstige reakties als verlammingen en er zou zelfs sprake zijn van 27 doden.Heb je dochters in de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar dan raad ik je aan om, alvorens met je dochter(s) een keuze te maken, je meer te verdiepen in de achtergrond van het vaccin en wat voor- en tegenstanders roepen. Dit kan heel makkelijk via internet (google bijvoorbeeld op: vaccinatie baarmoederhalskanker experiment, of ipv experiment: omstreden).

Top