Finance

Partijen ruziën over afschaffing eigen risico

Tijdens het zogenoemde Carré-debat zondag in Amsterdam zijn de lijsttrekkers van acht partijen elkaar meteen in de haren gevlogen over de vraag of het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. SP, PvdA, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren willen af van dat eigen risico. VVD, D66 en CDA houden vast aan de eigen risico.

In zijn eerste debat deze verkiezingscampagne waarschuwde VVD-lijsttrekker Mark Rutte voor de gevolgen van afschaffing. Het is niet gratis, zei hij. Of de zorgverzekering wordt duurder of de belastingen moeten omhoog om het te betalen.

Lodewijk Asscher van regeringspartner PvdA verdedigde de afschaffing. "Het kan en moet. We kunnen dat nu doen juist omdat het beter gaat met Nederland." Maar daar reageerden andere partijen sceptisch op. Waarom is het deze regeerperiode dan niet gebeurd, vroegen zij zich af.

SP-lijsttrekker Emile Roemer verweet de tegenstanders van afschaffing asociaal gedrag. "Het eigen risico is een ordinaire boete op ziek zijn." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Piet de Bekker

6 maart 2017

Afschaffen van het eigen risico is een ordinaire boete op gezond zijn. Want de €280 extra premie komt gewoon bovenop de riante solidariteitsbijdrage die jonge en/of gezonde en/of welgestelde verzekerden nu al doen. Er zít al een gigantische herverdeling naar inkomens en risico in het systeem. Er is compensatie voor kwetsbaren, zoals de miljarden zorgtoeslag en gemeentelijke compensatie voor meerkosten van gehandicapten en chronisch zieken (uit de 300 miljoen overgeheveld geld agv WTCG en CER). Jammer dat de toekomst van onze gezondheid wordt platgeslagen tot een discussie over al dan niet €385 bijdragen aan de genoten zorgverlening. Zie https://www.ntvg.nl/artikelen/het-verplicht-eigen-risico-beter-benutten voor een meer inhoudelijke bijdrage over invullingen van het VER.

Het zou fijn zijn als de discussie over de zorg (of beter: gezondheid) gaat over voorkómen van ziekte, over het improductieve wantrouwen tussen artsen en zorgverzekeraars, over wat we normaal/redelijk vinden aan dure behandelingen, over hoe we de e-health highway van de grond krijgen, over hoe we een betere coördinatie van zorg realiseren, over meer klaar staan voor elkaar, etc.

Top