Vastgoed

Ontmanteld kantoor krijgt tweede leven als jeugdkliniek

Ontmanteld kantoor krijgt tweede leven als jeugdkliniek

Het voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen krijgt na sloop een tweede leven als kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. Rijkswaterstaat en Emergis tonen zich daarmee pioniers van de circulaire economie.

Het pand van Rijkswaterstaat in Terneuzen staat momenteel leeg en moet plaatsmaken voor een nieuw sluizencomplex. In plaats van gesloopt wordt het pand ontmanteld. De materialen een nieuwe bestemming als bouwstenen voor een nieuwe kinder- en jeugdkliniek van Emergis. Volgens Rijkswaterstaat is het voor het eerst in Nederland dat materialen en grondstoffen van een gebouw maximaal worden hergebruikt. Ook is het niet eerder voorgekomen dat een zorginstelling op deze schaal een bijdrage levert aan de circulaire economie.

In een circulaire economie bestaat afval niet meer. Producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. Rijkswaterstaat investeert in de ontwikkeling en het gebruik van duurzame materialen, die zoveel mogelijk kunnen worden hergebruikt. De wens van Emergis om duurzaam te bouwen en in dit project zoveel mogelijk bestaande materialen toe te passen, past goed binnen deze visie.

Meerwaarde

In dit districtskantoor zijn al veel hergebruikte materialen verwerkt. Bij de oplevering was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Bijzonder is dat de architect de bruikbare onderdelen van het gebouw als uitgangspunt neemt voor zijn ontwerp van de kinder- en jeugdkliniek. Zo behouden de hergebruikte materialen hun waarde en wordt zelfs meerwaarde gecreëerd. In het ontwerp zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, de houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt.

Stimulans

Niet alle materialen zijn passend voor de kinder- en jeugdkliniek. Het Bredase bedrijf New Horizon Urban Mining ontmantelt het pand en zorgt ervoor dat alle materialen en grondstoffen een traceerbare nieuwe bestemming krijgen. De betrokken partijen denken dat het proces van ontmanteling tot oplevering van de kinder- en jeugdkliniek veel kennis zal genereren over de mogelijkheden van een circulaire economie. Emergis heeft samen met Impuls Zeeland diverse partijen bij elkaar gebracht om deze kennis en expertise te delen. Provincie Zeeland stimuleert deze initiatieven en ondersteunt dit project met een financiële bijdrage.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top