ACTUEEL

Huishoudelijke hulp wordt meer dan schoonmaak

Vanaf 1 april valt niet alleen het schoonhouden van het huis onder de Wlz. De definitie ‘schoonmaak’ wordt verbreed naar ‘huishoudelijke hulp’. Daar vallen ook opruimen, verzorgen van planten en huisdieren, bedden opmaken en de maaltijd klaarmaken onder.

Dat heeft het ministerie van VWS bekend gemaakt. De uitbreiding moet nog in de wet worden opgenomen, dat neemt nogal wat tijd in beslag. Maar vooruitlopend daarop gaat de nieuwe definitie volgende maand al in.

Overheveling

De reden voor de aanpassing is de overheveling van schoonmaak van de Wmo naar de Wlz. Toen bleek dat in veel gemeenten huishoudelijke hulp werd aangeboden die veel breder was dan alleen maar schoonmaak. De verbreding is met name van belang voor cliënten met een modulair pakket thuis (mpt). De huishoudelijke hulp die ze vanuit de gemeente kregen wordt per 1 april overgebracht naar het zorgkantoor. Die verhoogt de hulp met 2,5 uur per week. De ‘extra’ activiteiten waren voor de andere leveringsvormen al binnen de Wlz mogelijk.

De zorgkantoren hebben de wijziging al in hun beleid opgenomen. De NZa heeft aangegeven de prestatiebeschrijving schoonmaak in de beleidsregel MPT 2017 aan te passen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top