ACTUEEL

Edith Schippers gaat nieuw kabinet ‘verkennen’

De VVD'er Edith Schippers, nu demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is aangewezen als de zogenoemde verkenner bij de formatie van een nieuw kabinet. Dat werd donderdag bekend na overleg tussen alle gekozen lijsttrekkers en voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer. De VVD mag als grootste partij het voortouw nemen in de formatie.

De verkenner gaat onderzoeken welke regeringscombinaties mogelijk zijn. Alle fractievoorzitters komen bij haar langs en zullen advies geven. Na afloop van de verkenning moet Schippers een verslag naar de Kamer sturen. Daarin kan zij al een of meerdere informateurs noemen.

Debat

Volgens Arib was er unanieme steun bij de dertien lijsttrekkers voor Schippers. Ze heeft nu acht dagen om gesprekken te voeren, te verkennen welke opvattingen er zijn en een rapport op te stellen. Het is de bedoeling dat de Kamer op 23 maart 's middags over haar verslag een debat houdt.

Formatie

Arib noemde de benoeming van Schippers als verkenner een belangrijke eerste stap in ‘een van de belangrijkste processen in onze parlementaire democratie: de formatie’.

Bijkomen

Edith Schippers begint na het weekeinde aan haar taak om de mogelijkheden van een nieuw kabinet te verkennen. Dat zei de VVD'er vlak voor een gesprek met voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer donderdag over de verkenning. Schippers laat er een weekeinde overheen gaan op verzoek van de fractievoorzitters. Die willen even bijkomen na een intensieve campagne. Schippers begint maandag met het ontvangen van de fractievoorzitters. Ze brengt dan donderdag verslag uit aan de Tweede Kamer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top