HRM

Limburgse gemeenten berispt om looneisen aan zorgbestuurders

Gemeenten mogen bij het inkopen van zorg geen eisen stellen aan de salarissen van bestuurders. Toch worden zorgaanbieders uitgesloten van aanbesteding omdat een topfunctionaris meer loon krijgt dan wettelijk is toegestaan. Het ministerie van BiZa heeft een aantal Limburgse gemeenten berispt omdat zij de regels schenden.

Dat meldt het tijdschrift Binnenlands Bestuur. Het gaat om onder andere Maastricht, Roermond en Venlo.

Inkomenseisen

Het ministerie oordeelt dat het stellen van inkomenseisen niet in redelijke verhouding tot het doel van de aanbestedingen staat. De Tweede Kamer wijzigde in 2014 de zorgwet, zodat gemeenten geen eisen kunnen stellen aan de bedrijfsstructuur van organisaties.

Boycot

Voor zover bekend heeft tot nu toe geen enkele Limburgse gemeente een zorgaanbieder de deur gewezen vanwege een te hoog salaris van het management. Venlo dreigde in 2014 wel met succes met een boycot indien de topman van De Zorggroep zijn salaris niet terugschroefde.

Heerlen

Heerlen heeft eerder subsidies gekort aan Sevagram en Mander. Die instellingen voldeden naar eigen zeggen wel aan de WNT, maar de Heerlense regels zijn veel strenger. Meander is nu van plan naar de rechter te stappen als de gemeente niet op de strafkorting terugkomt, meldt dagblad De Limburger. Meandertopman Roger Ruijters heeft per 1 januari voor de tweede keer vrijwillig zijn salaris verlaagd. Dit keer met 20.000 euro.

Aangesproken

In het verleden zijn ook Den Haag, Eindoven en Tilburg om soortgelijke redenen door het ministerie aangesproken op hun aanbestedingsbeleid.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

R. Bakker

16 maart 2017

Misschien moet de discussie worden gekanteld. Krijgen we met de huidige beloning wel de kwaliteit die nodig is om het verschil te maken. Of anders gezegd, willen we niet meer uitgeven aan goede bestuurders dan moeten we misschien minder zeuren over de kwaliteit in de zorg.

Gijs

17 maart 2017

De wereld op zijn kop Bakker. De kwaliteit van zorg wordt geleverd aan het bed. Niet door een RvB. Daar gaat de discussie juist over meer handen aan het bed. Over enkele jaren zijn de zakkenvullers, bij wet, weg uit de zorg en krijg je een echte bestuurders met passie en ooga voor kwaliteit. Deze bestuurders werken hands on mee en luisteren naar de medewerkers en cliëntenraden. Door samenwerken gaat de kwaliteit van zorg omhoog en is de beloning van o.a. de bestuurder "bijzaak".

Wulf van Loenen

17 maart 2017

Ja inderdaad, weg met de hoge salarissen en gewoon je kwaliteiten inzetten om dienstbaar te zijn voor je medemens! Daar word je pas rijk van.

R. Bakker

17 maart 2017

Niet mee eens Gijs, met alle respect. Ik zie tot nu toe slechts dramatisch slechte bestuurders en toezichthouders in de zorg. Daar schrik ik enorm van. Kennelijk krijg je voor dit geld niet de kwaliteit die nodig is. Ik gun de patiënten betere zorg en dus betere bestuurders. Die er in slagen ziekteverzuim terug te brengen naar normale proporties etc. Kortom bestuurders die de slag maken naar handen aan de bedden. M.i. wordt er op dit moment volstrekt verkeerd bezuinigd in de zorg. In Nederland gaat de discussie altijd heel Calvinistisch over die 'vreselijk hoge salarissen van bestuurders'. In het bedrijfsleven zijn de lonen hoger en de prestaties beter. Omdat we dat laatste ook willen in de zorg zullen we het eerste voor lief moeten nemen. Dan komen de handen aan de bedden heel snel vanzelf. De zorg moet het niet hebben van goedwillende medemensen maar van competente bestuurders. Zeg nu zelf, hoe lang proberen we het al met de huidige bestuurders? Werkt het? Nee. Let wel, ik zeg dus niet dat de huidige bestuurders meer moeten gaan verdienen. Ik zeg dat de huidige bestuurders die slecht presteren moeten worden vervangen door betere. Wat mij betreft mogen die wat kosten. Ik vind dat we dat aan onze patiënten verplicht zijn. Maar ieder zijn mening. Dat mag.

Top