ACTUEEL

Consumentenbond: nog steeds fout gebruik titel orthodontist

53 tandartspraktijken maken in 2017 nog steeds onvoldoende duidelijk dat er geen orthodontist bij de praktijk werkt. Dat stelt de Consumentenbond na eigen onderzoek. De bond vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om op te treden.

Alleen tandartsen met de specialisatie dento-maxillaire orthopaedie (orthodontist) zijn orthodontist. De Consumentenbond publiceerde in 2016 over misleiding door suggestief of zelfs verboden titel gebruik bij tandartsenpraktijken.

"Omschrijvingen als 'specialisatie orthodontie' en 'MSc Orthodontie' laten consumenten denken dat ze door een orthodontist geholpen worden", schrijft de Consumentenbond. "Andere zorgverleners beschrijven uitgebreid hun opleiding en doen zo voorkomen dat er een specialist werkt."

De vier beroepsorganisaties voor tandartsen en orthodontisten (KNMT, NVvO, ANT en OVAP) kondigden na het eerdere onderzoek van de Consumentenbond aan met bindende afspraken een eind aan het woud van verwarrende titels te zullen maken. De organisaties willen met de Consumentenbond dat de IGZ gaat toezien op naleving van de afspraken.

In de Consumentengids roept de Consumentenbond de individuele zorgverleners op om direct websites en ander informatiemateriaal aan te passen aan het door de beroepsgroepen opgestelde protocol.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top