Finance

KNMP: 'Onethisch verdienmodel leidt tot hoge bijbetalingen'

KNMP: 'Onethisch verdienmodel leidt tot hoge bijbetalingen'

Essential Pharmaceuticals heeft sinds de zomer vier oude, slecht lopende licenties voor medicijnen gekocht en deze middelen vervolgens verveelvoudigd in prijs. Patiënten die het geneesmiddel gebruiken, worden hierdoor op kosten gejaagd.

Dit zegt KNMP-directeur Léon Tinke in het NOS-journaal van 20 maart 2017. "Dat leidt in Nederland tot verplichte bijbetalingen door kwetsbare patiënten of zelfs tot zorg mijden. Het bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen." Er is een patroon zichtbaar bij de introducties van Essential Pharmaceuticals, zo blijkt uit een analyse door de KNMP en de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Onvrede

Apothekers uit heel Nederland belden de KNMP om hun onvrede te uiten. Aan de balie treffen ze dagelijks patiënten die niets begrijpen van de plotselinge prijsverhoging. Ook KNMP volgt de trend met argusogen. "Ik zou mij kunnen voorstellen dat je dat doet bij één middel, maar dat doe je niet vier keer in korte tijd. Dan heb ik toch het idee dat we met een businessmodel te maken hebben", aldus Tinke. 

De inkoopprijs van Slow K bij Novartis was 2,84 euro per 100 tabletten. Essential Pharmaceuticals hanteerde eerst nog dezelfde inkoopprijs, maar heeft die per 1 maart verhoogd naar 19,70 euro. Omdat de GVS-limiet op 3,55 is vastgesteld, geldt er voor een flacon van 100 tabletten een bijbetaling van 17,11 Slow K wordt door artsen voorgeschreven aan patiënten die een tekort aan kalium hebben, veroorzaakt door bijvoorbeeld ziekte of het gebruik van andere medicatie.

Vrije markt

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) schrijft in een reactie te begrijpen dat grote prijsverhogingen op de geneesmiddelenmarkt onrust veroorzaken. "Of een geneesmiddel hoog of laag geprijsd is, is niet aan het CBG. Het is een vrije markt, het farmaceutisch bedrijf bepaalt de prijs zolang deze binnen de bandbreedte van de Prijzenwet valt."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top