Finance

Politici durven niet meer te schnabbelen

Schnabbelen is uit in Den Haag. Tweede Kamerleden durven nauwelijks nog bij te klussen en drinken tegenwoordig liever onbezoldigd. ‘Politici nemen elkaar de maat, dat heeft een zelfreinigende werking’, meldt De Pers.

Als commissaris bij het Britse cosmeticabedrijf COSi verdiende CDA-Kamerlid Jules Kortenhorst in 2006 met één nevenfunctie al zo’n 60.000 euro bij. Anno 2009 ben je met een derde van dat bedrag al grootverdiener in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit de nieuwe lijst met nevenfuncties, gepubliceerd door de Tweede Kamer.

Samenleving

Minder klusjes voor het geld en meer voor de samenleving, dat is de trend van dit jaar. De teller van oud-minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes stokt bij 22.000 euro. Dit maakt hem het Kamerlid met de meeste bijverdiensten. Uit Skiprs eigen onderzoek in december naar nevenfuncties van Kamerleden, bleek dat vooral de zorgsector in trek was. Remkes stond hier eveneens bovenaan de lijst qua 'schnabbel-inkomsten'.

Met bijna 19.000 euro aan neveninkomsten gaat CDA’er Wim van de Camp op voor zilver. Dat de bijverdiensten van Kamerleden steeds verder teruglopen, komt omdat politici het bedrijfsleven mijden, denkt Van de Camp.

Belangenverstrengeling

Is schnabbelen uit? Het lijkt er wel op. Met dank aan de media, die moeilijk doen over de belangenverstrengeling die door commerciële nevenfuncties kan ontstaan, zegt Frans van Drimmelen, van het Haagse pr-bureau Dröge en Van Drimmelen. “Belangenverstrengeling komt eerder aan het licht, Kamerleden proberen alle schijn te vermijden.” En niet alleen in de media. “Kamerleden nemen elkaar daarin ook de maat. Dat heeft een zelfreinigende werking.”
Lees verder in De Pers.

Bekijk hier het tv-item van Skipr: interview met Johan Remkes over nevenfuncties.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top