ACTUEEL

Trump trekt zorgwet in

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag enkele minuten voordat er over zijn nieuwe zorgwet zou worden gestemd in het Huis van Afgevaardigden besloten het wetsvoorstel in te trekken. Hij heeft de leider van de Republikeinen in het Huis gevraagd het voorstel niet in stemming te brengen.

Daarmee blijft Obamacare voorlopig nog gewoon bestaan. Of Trump een nieuwe poging doet met een aangepast voorstel is nog niet duidelijk.

Onvoldoende steun

 

Trump rekende het afschaffen van de zogenoemde Affordable Care Act van zijn voorganger Barack Obama tot zijn prioriteiten. Maar Trumps eigen en vervangende zorgwet bleek niet te kunnen rekenen op voldoende steun van zijn Republikeinse partijgenoten in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, stelde Trump hiervan enkele uren voordat de stemming zou plaatsvinden op de hoogte. Eerst werd vervolgens de stemming uitgesteld, maar kort daarna meldde het Witte Huis dat het wetsvoorstel was ingetrokken.

Een aantal Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden vond Trumps voorstel nog steeds te duur en te veel op Obamacare lijken. Anderen wezen het voorstel af omdat veel Amerikanen uit het zorgverzekeringsstelsel dreigen te vallen.

Fikse klap

Dat de hervorming van de zorg voorlopig niet doorgaat, betekent een flinke klap voor Trump en de Republikeinen die al zeven jaar beloven Obamacare te ontmantelen. Bovendien werpt het de vraag op of Trump wel in staat is om zijn andere ambitieuze plannen waar te maken.

De Democraten noemden het een prachtige dag. De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, sprak van een "overwinning van het Amerikaanse volk".(ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top