ACTUEEL

Verloskundigen: voer NIPT niet alleen in ziekenhuis uit

Verloskundigen in Amsterdam willen dat de NIPT-test niet alleen in het ziekenhuis wordt afgenomen. Dat is te belastend voor zwangeren, zo redeneren ze.

Verloskundigen kunnen prima bloed prikken in hun eigen eerstelijnspraktijken, stellen de Amsterdamse verloskundigen in Het Parool. Als de niet-invasieve prenatale test (NIPT) alleen maar in het ziekenhuis kan worden afgenomen, dan raakt de zorg onnodig versnipperd.

UMC’s

Vanaf 1 april 2017 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de mogelijkheid met de test hun ongeboren kind te onderzoeken op ernstige afwijkingen. Maar het bloed wordt vooral in het ziekenhuis afgenomen. De NIPT vindt vooralsnog alleen plaats in de laboratoria van de acht universitair medisch centra. Van de duizend bloedprikposten zijn er ongeveer 150 posten geselecteerd die bloed specifiek voor deze screening mogen afnemen. 

Testpakketten

Dat gebeurt binnen het kader van de Trident-I- en Trident-II-studies. Volgens projectleider Erik Sistermans van het VUmc zou het te duur zijn om op alle prikposten testpakketten voor de NIPT in voorraad te hebben en om alle personeel daarvoor te scholen.

KNOV

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) wil dat meer prikpunten de bevoegdheid krijgen om bloed af te nemen voor de NIP-test, zodat in de toekomst elke zwangere hiervoor bij haar eigen verloskundige terecht kan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top