ACTUEEL

1,5 miljoen voor DNA-diagnostiek bij kanker

Het TANGO-project krijgt een subsidie van 1,5 miljoen euro van ZonMW, KWF, Kankerbestrijding en Zilveren Kruis om de nieuwste genetische technieken in te zetten bij de selectie van kankerbestrijdingsmiddelen. DNA-diagnostiek kan antwoord bieden op de vraag waarom sommige middelen bij sommige patiënten niet werken, of juist wel. Hetzelfde geldt voor het voorkomen van bijwerkingen.

Dit meldt het Antoni van Leeuwenhoek Nederlands Kankerinstituut (AVL) op haar website. TANGO gaat een methode gebruiken die Whole Genome Sequencing (WGS) heet bij  het voorkomen van overbehandeling en het op maat inzetten van de meest veelbelovende behandeling voor individuele kankerpatiënten.

Strategie

Met WGS kunnen veranderingen in het DNA worden opgespoord die kanker veroorzaken. Maar op dit moment gebruiken lang niet alle ziekenhuizen in Nederland de methode op dezelfde manier. De meesten kijken alleen naar bepaalde delen van het tumor-DNA. TANGO heeft als doel te onderzoeken wat de optimale strategie is om WGS in te zetten. Aan het project werken pathologen, genetici, oncologen, ethici, juristen en gezondheidseconomen van negen verschillende expertisecentra mee.

De negen samenwerkende centra zijn: het Antoni van Leeuwenhoek, Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+), Erasmus Medisch Centrum (EMC), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), VU medisch centrum (VUmc), Universiteit Twente (UT), Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT), voor het beheer van de studiedata, en de Hartwig Medical Foundation (HMF) voor het genereren van WGS-data.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top