ACTUEEL

Energie-neutrale poli bespaart 40 procent

De nieuwe energie-neutrale UMCG-polikliniek levert een flinke besparing op. Een jaar na de ingebruikname stelt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vast dat het energieverbruik van de nieuwe poli zeker 40 procent lager ligt dan bij de bestaande poliklinieken.

Ook heeft de poli een lagere CO2-uitstoot heeft. Bovendien kunnen de materialen voor een groot deel worden hergebruikt na demontage van de tijdelijke polikliniek.

De goede energieprestaties zijn te danken aan het feit dat het gebouw volledig elektrisch is. Daarnaast heeft het een zonneboilersysteem voor de duurzame opwekking van warm water, liggen er zonnepanelen op het dak en zijn vloer, gevel en dak goed geïsoleerd. Ook is de poli uitgerust met een warmteterugwinningsysteem en kan er in zomernachten goed geventileerd worden waardoor en minder elektrische koeling nodig is. De warmtepompen hebben een rendement van 350 procent, hoge ruimten hebben vloerverwarming( en –koeling) en uiteraard is het hele gebouw voorzien van led verlichting.

Speerpunt

De nieuwe poli past bij de UMCG-doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Het UMCG spant zich in om maatschappelijk verantwoord te ondernemen (MVO). Dat betekent dat het ziekenhuis rekening houdt met de impact van de bedrijfsvoering op mens, milieu en maatschappij. Energie is één van de drie speerpunten van het MVO-beleid.  Het is dan ook de bedoeling dat alle nieuwbouw door het UMCG waar mogelijk duurzaam en energieneutraal wordt. Sommige van de energiebesparende en duurzame maatregelen kunnen zelfs ook bij verbouwingen in de bestaande gebouwen worden toegepast.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top