ACTUEEL

Uitslag borstkankeronderzoek binnen 24 uur

Vanaf 1 juli weten vrouwen met het vermoeden van borstkanker binnen 24 uur of ze ziek zijn. De huisarts kan ze binnen een dag direct doorverwijzen naar een radioloog. Eerst naar een multidisciplinair team hoeft niet meer.

De nieuwe verwijsstrategie is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), schrijft Medisch Contact. Het gaat jaarlijks om zo’n 10.000 vrouwen met het vermoeden van borstkanker. De radioloog kan een mammografie doen en als nodig direct ook een aanvullende echo of biopt nemen. Als er niks verdachts is, dan kan de vrouw meteen worden gerustgesteld.

Stress

Zo kan onnodige stress en angst worden voorkomen of verkort. De wachttijd loopt nu soms op tot tien werkdagen. Dat komt omdat een vrouw met een onduidelijke score (B0) eerst naar een chirurg moet, die doorverwijst naar de radioloog. De resultaten van het onderzoek worden weer besproken met de chirurg. Dit geldt ook voor vrouwen waarbij niets aan de hand blijkt. Dat is 85 procent. Dit proces is tijdrovend en duur. Behandeling in een multidisciplinair overleg is drie keer zo duur als alleen een bezoek aan een radioloog. Daarnaast is er nu meer ruimte om vrouwen met een sterker vermoeden op borstkanker (B4-B5) sneller te helpen.

Afdelingen

De ziekenhuizen hebben tot 1 juli de tijd gekregen om de nieuwe werkwijze in te voeren. Dan wordt het verplicht dat er maar 24 uur tussen huisarts en bezoek aan de radioloog mag zitten. Een aantal ziekenhuizen ebben al aangegeven dit eerder te willen invoeren. Tegelijkertijd vragen een aantal afdelingen radiologie zich af hoe ze dit voor elkaar moeten krijgen. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top