HRM

Slaaptekort leidt tot agressie in forensische kliniek

Slaaptekort of slechte slaapkwaliteit beïnvloedt het gedrag. Dat kan een rol spelen bij agressie en grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit onderzoek in de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) Assen.

Forensisch psychiater Jeanine Kamphuis promoveerde op 27 maart hierop aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deed onderzoek bij patiënten en gedragsexperimenten bij ratten.

Slaapproblemen

Het klinkt als een open deur. Toch was er nauwelijks onderzoek gedaan naar slaaptekort in de psychiatrie. Terwijl wel het vermoeden bestond dat patiënten uit de forensische psychiatrie bovengemiddeld aan slaapproblemen lijden.

Verband

Kamphuis liet de patiënten in de FPK Assen zelf bijhouden wanneer ze slaapproblemen hadden en wanneer ze agressief waren. Ook liet ze behandelaars rapporteren. Ze vond een duidelijk verband tussen slaapproblemen en agressie, maar geen heldere aanwijzingen voor oorzaak en gevolg. Agressie kan ook tot slaapproblemen leiden. De conclusie is om patiënten met slaapproblemen te gaan helpen met gedragstherapie. Uit vervolgonderzoek moet blijken of bij verbetering van de nachtrust de agressie daalt.

Ratten

Kamphuis deed ook onderzoek bij ratten. In dit experiment kregen de ratten een bolletje voedsel wanneer zij op een pedaal trapten, maar alleen als dat met minimaal 30 seconden tussenpoos gebeurde. Ratten met slaaptekort bleken daar veel minder goed in, want de impulscontrole wordt niet geremd. Vervolgonderzoek kan mogelijk de moleculaire mechanismen ophelderen die hierbij een rol spelen.

Delicten

De forensisch psychiater zou graag zien dat slaap een rol gaat spelen bij de evaluatie van de patiënten in de forensische psychiatrie. Kamphuis: “We zouden het slaapgedrag ten tijde van de gepleegde delicten moeten nagaan. En slaap als factor meenemen in onze periodieke risicotaxaties.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top