Finance

'Zorg betaalt miljoenen te veel voor kunstheupen en knieën'

'Zorg betaalt miljoenen te veel voor kunstheupen en knieën'

Ziekenhuizen betalen miljoenen te veel voor orthopedische implantaten zoals knieën en heupen. Dat komt met name doordat medisch specialisten onvoldoende bereid zijn om van merk te wisselen. Dat blijkt uit een marktanalyse van Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg.

Ziekenhuizen kunnen tot 20 procent besparen op orthopedische implantaten, zoals knieën en heupen. In totaal zou 14 miljoen euro op de orthopedie kunnen worden bespaard. Volgens Intrakoop zou de besparing zelfs verdubbeld kunnen worden, als ziekenhuizen ook op grotere schaal samen inkopen.

Macht bij leverancier

De markt voor orthopedische implantaten wordt na een reeks fusies en overnames wereldwijd gedomineerd door vier leveranciers. Samen hebben zij 85 procent van de markt in handen. Zimmer-Biomet is met bijna 35 procent marktleider. De winstmarges van leveranciers van knie- en heupimplantaten zijn van 13 procent in 2005 gestegen naar ruim 21 procent.

"De leveranciers hebben de macht in handen", zegt Frank Kaptein, directeur van Intrakoop. "De prijsverschillen tussen Nederlandse ziekenhuizen voor een implantaat lopen op tot 22 procent, vaak ook bij dezelfde leverancier. In vergelijking met Duitsland betalen ziekenhuizen soms tot 52 procent meer."

Specialist

De sleutel voor het doorbreken van de dominante leveranciersmarkt ligt bij de medisch specialist, stelt Intrakoop. Zij zijn zich vaak niet bewust van het feit dat de verschillen in prijs objectief niet te verklaren zijn. Als specialisten dus bereid zijn te veranderen, kunnen zij de kosten van implantaten flink verlagen zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Dit geldt niet alleen voor de markt van knie- en heupimplantaten. Ook op andere medische hulpmiddelen zoals pacemakers kunnen miljoenen euro’s worden bespaard. Recent bleek uit een rapport van Gupta Strategists dat 1,8 miljard van de 7 miljard euro winst in de zorg gaat naar fabrikanten van medische hulpmiddelen en apparatuur.

Transparantie

Voorwaarde is transparantie in de markt om een objectieve vergelijking van producten en bijbehorende diensten door medisch specialisten mogelijk te maken. Kaptein: "Aan de hand van benchmarks kunnen kostprijsverschillen inzichtelijk worden gemaakt. Deze marktanalyse draagt bij aan het creëren van transparantie voor ziekenhuizen. Ondertussen zorgt de vereniging voor orthopedisch specialisten (NOV) mede dankzij de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten (LROI) voor een steeds beter beeld van de kwaliteit van implantaten, die op die manier meetbaar en vergelijkbaar wordt."

Samen inkopen

De komende jaren zal het aantal medische hulpmiddelen mede door de vergrijzing verder groeien en daarmee ook het aandeel in de zorgkosten. Dit onderstreept volgens Intrakoop ook het belang dat ziekenhuizen samen gaan inkopen.

"Er valt voor de maatschappij veel voordeel te behalen als medisch specialisten bereid zijn van producten te veranderen en ze door transparantie in prijs van producten betere keuzes kunnen maken en dan ook nog samen gaan inkopen. Het geld dat wordt bespaard, kan met de specialisten op een andere manier aan zorg worden besteed. Wij hopen dan ook met de ziekenhuizen en de NOV in gesprek te komen om samen de zorg beter betaalbaar te maken", aldus Intrakoop-directeur Kaptein.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top