Finance

'Zorgbudget niet enkel naar verpleeghuizen'

Extra geld voor ouderenzorg moet niet alleen naar verpleeghuizen gaan, maar ingezet worden over de volle breedte van de ouderenzorg. Daarvoor pleitten diverse organisaties dinsdag. In een brief aan informateur Edith Schippers roepen ze de onderhandelaars op geld goed te besteden.

De oproep komt van seniorenorganisatie ANBO, (thuis)zorgorganisaties Espria, Fundis, HVP Zorg, Vilente en Zorgbalans, werknemersorganisaties Nu’91 en De Unie, mantelzorgorganisatie Mezzo en de Leyden Academy on Vitality and Aging.

Evenwichtige verdeling

"Slechts 8 procent van de kwetsbare ouderen woont in een zorginstelling. Het is dus van groot belang dat de middelen die beschikbaar zijn voor de langdurige zorg evenwichtig verdeeld worden", luidt de verklaring van de partijen.

Volgens de organisaties is de beeldvorming hardnekkig dat het leven in een verpleeghuis dramatisch is. De zorg in verpleeghuizen is echter over het algemeen goed en de laatste jaren veel beter geworden, stellen ze.

Wel zijn ze van mening dat er verbeteringen nodig zijn voor verpleeghuizen. "Er is een groot gebrek aan gekwalificeerd personeel en niet alle organisaties zijn goed georganiseerd." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

4 april 2017

Jammer dat deze actoren op het terrein van ouderenzorg de krachtig opgebouwde maatschappelijke aandacht wil doen verwateren voor "hen die weinig meer hebben om in te leveren" en met sterk verminderde zelfregie moeten verblijven in een voorziening waar verpleegkunde en ouderengeneeskunde voor deze mensen naast hotelmatige zorg en rekreatieve hulp beschikbaar is: het nederlands verpleeghuis. Ofwel in de "achtervang"-voorziening van de thuiszorg. Natuurlijk zijn er vele terreinen die een extraatje kunnen gebruiken: ook de zelfstandig thuiswonende ouderen, gehandicapten, psychiatrische patiënten, nierpatiënten, mensen met een terminale aandoening, kinderen en jeugdigen met ernstige ziekten enz.

RaadvoordeOuderenbescherming

4 april 2017

Misschien is het nu ook tijd dat alle bestuurders bij de ANBO, (thuis)zorgorganisaties Espria, Fundis, HVP Zorg, Vilente en Zorgbalans, werknemersorganisaties Nu’91 en De Unie, mantelzorgorganisatie Mezzo en de Leyden Academy on Vitality and Aging opstappen of hun salaris eens flink korten en ophouden met onzinnige brieven te sturen?

Top