Finance

Therapietrouw leidt tot lagere zorgkosten

Patiënten die geneesmiddelen volgens voorschrift innemen, blijven langer gezond en brengen de zorgkosten omlaag. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Kosteneffectiviteit is één van de criteria om te bepalen welke middelen wel of niet worden vergoed vanuit het basispakket van de ziektekostenverzekering. Kosteneffectiviteit betreft de verschillen tussen tenminste twee geneesmiddelen wat betreft de kosten en de effecten.

Voor dit onderzoek heeft het RIVM in Nederland casestudies uitgevoerd naar cholesterol- en bloeddrukverlagers, twee veel gebruikte farmacotherapieën. Van deze geneesmiddelen is bekend dat patiënten er vaak voortijdig mee stoppen of ze niet volgens voorschrift innemen – bijvoorbeeld een verkeerde dosering gebruiken. Van de vier doorgerekende scenario’s valt de meeste gezondheidswinst te behalen uit het maximum scenario, waarbij iedereen die daar baat bij kan hebben statines of bloeddrukverlagers gebruikt.

Therapietrouw

Volgens het RIVM is het van belang om de effecten van therapietrouw mee te nemen in kosteneffectiviteitsberekeningen van geneesmiddelen. Hiervoor moeten deze gegevens beschikbaar zijn, maar er zijn weinig recente kwantitatieve gegevens over de therapietrouw met betrekking tot statines en bloeddrukverlagers. Er was voor Nederland geen informatie beschikbaar over het percentage patiënten dat een statine krijgt voorgeschreven en deze ook daadwerkelijk bij de apotheek ophaalt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top