ACTUEEL

Zuyderland zet wijkverpleegkundige in op SEH

Het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen, Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg en MeanderGroep zijn deze week gestart met een pilot waarbij de wijkverpleegkundige gekoppeld is aan de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Huisartsenpost (HAP). Dit moet de zorg voor met name oudere, kwetsbare patiënten verbeteren.

Het team van de ambulante nachtzorg van Meander wordt hiertoe ondergebracht bij de Spoedeisende Hulp van Zuyderland. Tot nog toe was de ambulante nachtzorg in verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade gevestigd. Door te verhuizen naar het  Zuyderland kunnen huisartsen en specialisten de wijkverpleegkundigen direct consulteren.

Aanleiding voor de nieuwe werkwijze is het feit dat ouderen langer thuis blijven wonen en daardoor vaker een beroep doen op de huisarts of spoedeisende hulp, zo laten de samenwerkende partijen weten. De verwachting is dat meer patiënten, zo nodig met directe inzet van de thuiszorg, veilig en medisch verwantwoord terug naar huis kunnen.

De pilot wordt gefinancierd vanuit de proeftuinfinanciering die Meander heeft afgesproken met CZ en VGZ voor de inzet van wijkverpleging. Afhankelijk van de opgedane ervaringen zal de proef verder uitgebreid worden.

Het inzetten van wijkverpleging wordt steeds meer gezien als oplossing voor de problematiek van ouderen die op de eerste hulp belanden. Onlangs maakte ook het OLVG bekend dat op de locatie in Amsterdam Oost een proef met wijkverpleegkundigen op de SEH wordt verlengd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top