ACTUEEL

Ouderen opgenomen na drinken schoonmaakmiddel

Drie demente bewoners van de Beukenhof in Loosdrecht zijn in het ziekenhuis beland na het drinken van schoonmaakmiddel. Dit meldt dagblad De Gooi- en Eemlander.

Vergissing

De drie slachtoffers verwarden reinigingsmiddel met een glaasje fris. Een van de slachtoffers schonk de glazen in voor haarzelf, enkele medebewoners en een aanwezige verzorgende. Toen het personeelslid de vergissing bemerkte, waarschuwde zij de arts.

Intensive care

De arts heeft drie bewoners naar het ziekenhuis in Hilversum gestuurd ter observatie en behandeling. Twee van hen keerden de volgende dag weer terug. De derde, 93-jarige bewoonster was er slechter aan toe en moest een dag worden opgenomen op de intensive care. Ze is een etmaal later teruggekeerd naar de Beukenhof, maar is door haar zwakke gezondheid nog steeds niet volledig hersteld. Volgens Beukenhof, onderdeel van zorgaanbieder Inovum,  is de betrokken medewerkster erg geschrokken, maar ook zij kon na onderzoek op de eerste hulp dezelfde avond weer naar huis.

‘Mensenwerk’
Uit een eerste analyse blijkt dat het betreffende middel in een aanrechtkastje in de woon- en eetkamer stond. Het was hier tijdens de verhuizing van de oude afdeling naar de groepswoning terechtgekomen, terwijl er wel een ruimte is om dergelijke gevaarlijke middelen op te bergen. “Er is niet goed nagedacht over het veilig opbergen van het middel”,  zegt bestuurder Wim Schimmel van Inovum in de Gooi- en Eemlander. “Vervolgens is er goed gehandeld en bleef de schade beperkt. Intern zijn we scherp, maar het blijft mensenwerk. Het belangrijkste is of de medewerkers hiervan hebben geleerd.” Het incident is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top