ACTUEEL

Ggz tobt met eigen meldcode kindermishandeling

Ggz-instellingen lijken amper weet te hebben van de meldcode kindermishandeling, die GGZ Nederland vorig jaar opgesteld heeft. Dat constateert Psy naar aanleiding van uitspraken van inspecteur Frank van Leerdam van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Geheimhoudingsplicht

GGZ Nederland introduceerde de meldcode in een poging om de geheimhoudingsplicht van hulpverleners te verzoenen met de noodzaak om vermoeden van kindermishandeling te melden. Bij het verschijnen van de meldcode liet de brancheorganisatie weten dat hulpverleners vaker kindermishandeling moeten melden. GGZ Nederland is overigens geen voorstander van een meldplicht.

‘Observatie’

Psy meldt dat Van Leerdam onlangs publiekelijk vaststelde dat de meldcode onder ggz-bestuurders nauwelijks bekend is. Een woordvoerder van de inspectie benadrukt in Psy dat het gaat om een ‘observatie’ van de inspecteur. “Het gaat niet om een officieel onderzoek van de IGZ. De inspecteur heeft uit uitlatingen van ggz-bestuurders afgeleid dat de meldcode onbekend bij hen was en niet geïmplementeerd.” Volgens Psy gaat de inspectie het komend jaar, onder meer binnen de ggz, meer werk maken van het onderwerp kindermishandeling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top