ACTUEEL

Ook niet-Haagse regels moeten op de schop

Bedrijven hebben niet alleen te maken met talrijke wetten en regels uit Den Haag, ze kampen ook met een grote hoeveelheid eisen en regels van instanties die namens diezelfde overheid optreden. Deze extra 'regeldruk' kost bedrijven vele miljoenen, stelt het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal).

Het kabinet probeert momenteel het mes te zetten in de Haagse regels, voorschriften en wetten. Maar ondernemingen schieten daar uiteindelijk te weinig mee op als niet tegelijkertijd datzelfde gebeurt bij uitvoeringsorganen en toezichthouders. Actal deed deze oproep maandag aan de ministers van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie.

"Dit lek in de verantwoording van regeldruk moet zo snel mogelijk worden gedicht", schrijft Actal. Nu blijft volgens Actal niet alleen onzichtbaar hoezeer sommige regels bedrijven op kosten jagen, maar ook dat sommige regels overbodig zijn. Actal wil niet alleen nieuwe regels voortaan tegen het licht houden voor ze worden ingevoerd, maar stelt ook voor te onderzoeken of er voor bestaande regels geen beter alternatief bestaat. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top