ACTUEEL

ANBO wil af van beeld van oudere als 'kwetsbaar'

Van ouderen bestaat een verkeerd beeld in Nederland, vindt ouderenbond ANBO. De bond overhandigt daarom vandaag tien punten waaraan ouderenzorg zou moeten voldoen aan demissionair staatssecretaris Martin van Rijn.

"In Nederland staat ouder worden gelijk aan kwetsbaar worden. En blijkbaar staat kwetsbaarheid gelijk aan onmondigheid en niet meer zelf kunnen beslissen. Onzin", stelt ANBO. "Mensen worden steeds gezonder oud en worden daarbij mondiger. Mensen moeten zelf kunnen beslissen hoe ze zo lang mogelijk zo gelukkig mogelijk leven."

Met het tien-punten-document wil ANBO Van Rijn ook herinneren aan de "economische waarde" van ouderen. Immer, "ervaring is goud op de arbeidsmarkt", zo leest punt 3, en "mensen leren het hele leven door".

De ouderenbond pleit via het document ook voor solidariteit en samenwerking tussen de generaties. "Ouderen wonen en leven zoals andere generaties en zorgen ook voor anderen", aldus ANBO.

Onlangs riep ANBO ook informateur Edith Schippers op om toegezegde investeringen in de ouderenzorg niet alleen in verpleeghuizen te stoppen.

                 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

11 april 2017

Prima dat de ANBO de samenleving er aan herinnert dat "ouderen" in de eerste plaats volwassenen zijn en ook burgers van de Nederlandse samenleving. De ANBO vertegenwoordigt primair de oudere en vitale volwassene; een en ander op niet-confessionele basis ( want er zijn ook andere organisaties). Het is maar een weet.

Erica Bouma

11 april 2017

Mooi en belangrijk statement van ANBO. En helemaal mee eens, want ouderen willen juist graag zelf kiezen, zo lang mogelijk zelfstandig blijven en daar zoveel mogelijk zelf aan doen. Dat zien we iedere dag in de vele reacties, reviews, vragen, tests en suggesties die ouderen achterlaten op de onafhankelijke zelfhulpsite Scouters.nl. Mensen zoeken actief naar praktische oplossingen en hippe hulpmiddelen om beter te bewegen, tot op heel hoge leeftijd. Ze waarderen de positieve inslag van Scouters waar het niet draait om wat je niet kunt maar juist om wat je wil en wel kunt.

Hartelijke groet,
Erica Bouma
Initiatiefnemer Scouters

Ton Bakker

11 april 2017

Inderdaad. Veruit de meest ouderen zijn niet kwetsbaar. Echter +/- 30-40% is het wel in meer of mindere mate of loopt een vergroot risico om het te worden. Deze kwetsbare ouderen hebben recht op een bij hen passende gezondheidszorg zowel preventief als curatief en palliatief als het nodig is. Ook de professionals dienen hier goed in te worden opgeleid zodat zij bevoegd en bekwaam zijn op dit gebied. ANBO haalt en aantal zaken door elkaar wat verwarrend werkt. Vervolgens worden nog onterecht een aantal zaken aan kwetsbaarheid opgehangen zoals onmondigheid en niet meer kunnen beslissen. Ook dit klopt niet. Graag een helder standpunt van ANBO om de gezondheidszorg voor ouderen en met name de kwetsbare ouderen te verbeteren thuis, in het ziekenhuis, GGZ en in het verpleeghuis.

Renée de Vries

11 april 2017

Dag allen, dank voor deze positieve woorden! Laat duidelijk zijn dat wij ons niet enkel richten op vitale, gezonde mensen. Maar wij benadrukken dat de kwetsbaarheid niet voorop staat in het leven, en dat beeld wordt wel vaak geschetst van ouderen (wie dat verder dan ook mogen zijn). Wij hebben een duidelijke visie op zorg en gezondheid (lees alles oa op https://www.anbo.nl/belangenbehartiging/gezondheid en onze brief aan de informateur: https://www.anbo.nl/belangenbehartiging/gezondheid/nieuws/brandbrief-aan-schippers-besteed-zorggeld-goed) maar het gaat juist om de breedte. We constateren dat, wanneer het over de ouderdom gaat, er een tunnelvisie ontstaat, gericht op het níet meer meedoen. Daar willen we vanaf.

Top